Hvad bøgerne har lært os

Verden er vild, og måske også lidt for vild i øjeblikket. Eskapismen er en værdsat redning, og bøgerne trækker måske lidt mere end de plejer. Tiden kalder på fordybelse. På Ord om_ har vi hver især lavet en liste over nogle af de ting, bøgerne har lært os i de sidste to ugers tid. Skulle du, kære læser, have tilføjelser, må du endelig melde ind.

Caroline har lært:

 • At bøger både kan være en overspringshandling i sig selv, men også kan lede til overspringshandlinger. I hvert fald hvis de ikke bliver læst af lyst, men af pligt (Birgitte har udfordret mig til at læse den mest hypede bog på min bogreol, som jeg endnu ikke havde læst, og det er en hård omgang). Mere om det i næste uge, hvor jeg har opdateret et indlæg ‘live fra læsningen’ med alle mine reaktioner på bogen
 • At næste gang jeg bliver udfordret, så tænker jeg mig lidt mere om, og går ikke med den første, den bedste
 • At jeg ikke ville kunne klare at være den submissive i et BDSM forhold. Ingen skal bestemme over mig, og det påvirker muligvis også min tiltrækning af bogen
 • At en flogger er en form for flerhalet, kort pisk, på trods af, at det minder mig mere om en lille, grøn slimbold (jaja, det er Flubber, jeg ved det godt, but still)
 • At jeg går meget op i det skrivetekniske, når jeg læser. I hvert fald hvis det ikke er i orden
 • At cunnilingus betyder oral seksuel stimulering af kvindens kønsorganer, og fellatio betyder oral seksuel stimulering af mandens kønsorganer. Så altså, oralsex, bare kønsbestemt. Gætter forresten på, at flere af jer (forhåbenlig) har gættet, hvilken bog der er blevet valgt i månedens udfordring. Min googlehistorik ser ret kinky ud lige for tiden
 • At lydbøger gør alle opgaver sjovere – her tænker jeg blandt andet vasketøj, opvask, støvsugning, gåture og lignende. Det er virkeligt et pro-tip til kedelige opgaver! Kan i øvrigt anbefale Hvis der skulle komme et menneske forbi af Thomas Korsgaard, som jeg hører nu, og som kan lånes på eReolen. Lydbøger, der er læst op af forfatteren selv, er bare lidt federe
 • At jeg godt kan være i gang med flere bøger af gangen – men at det helst skal være i forskellige formater. En lydbog og en fysisk bog fungerer godt, ellers har jeg en tendens til at glemme den ene (Det europæiske forår, jeg kommer snart tilbage til dig)

Birgitte har lært:

 • At det er svært at koncentrere sig om at læse, når overboen dropper jordens mest monotone beat, der går direkte igennem gulvet i vores lejlighed, som er bygget før bassen var opfundet
 • At man altid regner med at nå at læse flere bøger, end man egentligt når pga. dovenskab og træthed i hovedet
 • At jeg troede jeg kunne lytte til Maren Uthaugs Hvor der er fugle samtidig med at jeg opbyggede mit forbryderdynasti i Sims 4 (spoiler alert: det kunne jeg ikke)
 • Dagens life hack: De fleste af os har ekstra meget tid til at læse i disse dage, men hvis man har brug for at indoptage litteraturen på en mere tidsøkonomisk måde kan man høre DRs podcastserie Klassikere Genfortalt. Her fortæller forskellige forfattere om klassiske værker som fx Pontoppidans Lykke-Per, Leonora Christina Ulfeldts Jammers Minde og Jeppe Aakjærs Rugens Sange

Om Sense and Sensibility af Jane Austen

 • At kvinder godt kan have bukserne på i ægteskabet, selvom vi skriver 1800-tallet, som det er tilfældet da Fanny Dashwood overtaler sin mand John til at beholde hele arven for sig selv, selvom han egentligt har lovet sin afdøde far at tage sig af sine søstre Elinor, Marianne og Margaret og farens enke
 • At Austens bøger ser ud til at være bygget på mere eller mindre samme formel: Vi følger en gruppe af søstre, som er forvist til et liv i fattigdom, når deres mandlige slægtninge dør, hvis ikke de gifter sig. Pigerne bliver naturligvis afsat til sidst (så don’t you worry!) til respektable mænd med store formuer. Det er selvfølgelig først efter, vi har været igennem en række obligatoriske plotpoints: Den mand, Mr. Willoughby som Marianne først forelsker sig i, viser sig slet ikke at være det værd selvom han er smuk og veluddannet (skal man jo være for at være noget). Hun ender med at gifte sig med Colonel Brandon, som i en del af bogen er ude af varmen, dels fordi han er gammel (35!), dels fordi man tror han har et uægte barn i London. Han bliver selvfølgelig renset og får til sidst hans hjertes udkårne. Det samme er tilfældet med Elinors mand, Edward som i en periode er forlovet med den mindre smukke, fornuftige og uddannede Lucy Steele. Vi får bundet sløjfer på alle prominente karakterer som mere eller mindre får hinanden til sidst. Det er sådan en 1800-tals plotting, hvor tingene skal gå op i en højere enhed, fordi sådan hænger den gudsgivne verdensorden nu engang sammen

Om Alt nu af Patrick Sølberg

 • At det er hårdt at komme igennem et værk, hvis det ikke er lyst men pligt, der driver værket
 • At man kan snyde sig til en gratis togbillet ved at sidde på toilettet med ulåst dør, så konduktøren tror der er frit, når vedkommende går forbi

One thought on “Hvad bøgerne har lært os

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s