Livelæsning: Fifty shades of Grey (Del II)

Dette er anden del af vores første livelæsning på bloggen. For at læse første del, klik her. Dette indlæg begynder i bogens midte, og rummer mine umiddelbare reaktioner under læsningen, samt en kort opsummering af oplevelsen. For en god ordens skyld må det nævnes, at indlægget indeholder spoilere.

275
Grey er med på at forsøge at have en eller anden form for forhold udenfor deres sub/dom perioder (jeg ved ærligt ikke, om jeg bruger de begreber rigtigt). Derudover har han også lige købt en bil til Anastasia. Men Ana, hun er hidsig.

277
‘Det kræver al min selvkontrol ikke at kneppe dig på motorhjelmen af bilen lige nu, bare for at demonstrere, at du er min, og hvis jeg har lyst til at købe en fucking bil til dig, så køber jeg en fucking bil til dig’. Er lidt vild med Grey på nuværende tidspunkt.

295
Kate, Anas veninde, er skiftevis kæmpe fan af Grey og hader ham. Sidst vi så hende, præsenterede hun Grey som Anas kæreste, og nu er hun gal på ham, og mener, at Ana har været helt fucked, siden hun mødte ham. Er der ingen karakterer, der er er bare lidt stabile?

303
Grey har spanket Ana, og hun er ked af det nu. Jeg fatter ikke helt hele det her smerte og kontrol-halløj, men det gør Ana selvfølgelig heller ikke. For at være ærlig, så er jeg virkeligt ovre denne her bog, og jeg har stadig over 200 sider tilbage…

304
Okay jeg er irriteret. Grey siger, at fordi Ana blev seksuelt opstemt af af blive spanket, så måtte hun jo kunne lide det. Den udtalelse er et kæmpe problem. Mænd kan også få erektioner og udløsning under seksuelle overgreb, men det betyder ikke, at det ikke er et overgreb. At sidestille fysisk seksuel opstemthed med consent er bare ikke helt sort og hvidt. Fatter godt, at bogen vil udforske BDSM, men shit den er ude på et sidespor nogle gange.

322
Der er blevet rullet latterligt meget med øjne på de sidste tyve sider.

354
Christians adoptivsøster Mia er åbenbart Alice fra Twilight. Broren Elliot er forresten Emmett. Sjovt nok også en adopteret søskendeflok. Anas forældre er også Bellas forældre. Jeg ved godt, at det er fanfiction, men det irriterer mig faktisk lidt, fordi alting er så uoriginalt at læse.

358
De drikker vin og champagne konstant og så igen.

367
Det er ækelt, at han bliver så vred, når han knepper hende. Det er ikke for hendes nydelse, det er for hans – det siger han direkte. Jeg er ikke fan.

396
Ana beskriver en kvinde i sidst trediverne, måske i fyrrerne, som en ‘ældre kvinde’. Øh.

426
Overvejer om den ville være bedre på engelsk. Meget lyder bedre på engelsk. ‘Baby’ i en dansk sætning er forfærdelig, og skatter lyder sarkastisk, hvilket jeg ikke tror, det er. Jeg kan ikke beskrive, hvor dårligt skrevet jeg synes den er. Overvejer at smide et par linjer ind i indlægget, så I kan se. På den positive side – jeg føler, at min egen roman ser meget bedre ud i lyset af denne her.

431
‘Har jeg et intimt forhold til Christian? Jeg har et seksuelt forhold til ham, og jeg forestiller mig, at der er meget mere at lære at kende på den front. Jeg ved, han er humørsyg kompliceret, sjov, kølig, varm… Gisp, manden er et omvandrende bundt af modsætninger’. Er det bare mig, eller kan I andre også se det?

435
Grey er en vanvittig stalker. Det står jeg ved. Nu har han fulgt efter hende til Georgia, selvom hun har bedt ham om at lade være, og han har fundet hende, fordi han kan spore hendes telefon. Alle røde lamper lyser, blinker, eksploderer! Hun er selvfølgelig lidt glad for det alligevel, for er der noget, denne her bog kan lære os, så er det, at når en kvinde siger nej, så mener hun det ikke rigtigt. River den snart i stykker.

447
Han har lige hevet en tampon ud af hende på en meget erotisk måde (??).

448
På den anden side er det meget rart med en mand, der ikke er generet af en smule blod.

460
Hun sover nøgen i hans seng med andendagsmenstruation. Det gør mig lidt nervøs.

461
Har aldrig hørt nogen beskrive fødder som ‘appetitligt nøgne’.

469
‘Uh, det var nyt. Hvorfor? Vel ikke på grund af mig! Det er afsløringernes dag i dag! Der må være noget i Savannah-vandet, der får de ellers så tilknappede mænd til at løsne op’. Igen, det her er skrivestilen.

485
Ved ikke, om jeg allerede har nævnt det, men de mailer utroligt meget i denne her bog. Det fylder en del, og på den måde kommer man hurtigere igennem de sider. Det er jeg ret glad for.

489
‘Jeg hører et nyt signal fra computeren. Jeg vil ikke se efter. Nej, bestemt ikke. Nej, jeg vil ikke se. Ha! Som det fjols, jeg er, kan jeg ikke modstå tiltrækningskraften fra Christian Greys ord.’ Sorry, jeg stopper nu. Jeg kan bare virkeligt ikke lide det.

499
Uanset hvad, så kan oralsex – cunnilingus, som jeg har lært, det hedder – altid et eller andet.

502
Ana remser op, hvad Grey har købt til hende: bil, telefon, computer og tøj. Men det er mere end det – han har købt tre førsteudgaver af nogle bestemte bøger (lidt pinligt, at jeg ikke selv kan nævne dem nu), har opgraderet hendes flybillet til første klasse frem og tilbage (formentlig inklusiv sædet ved siden af hende, så hun kunne sidde alene) og tøj – jamen han har fyldt et walk-in-closet op til hende. Kan godt lide ham lidt igen. Alle kan købes, I guess.

508
Vi er i ‘det røde smertekammer’ som Anastasia kalder legerummet. Under sexscenerne er det ren show don’t tell, hvilket giver dem en lille fordel i forhold til resten af bogen, hvor man langtfra altid er så heldig.

514
Jeg har lidt dårlig samvittighed over at tale dårligt om bogen, for jeg ved, at forfatteren har gjort sit ypperste (som spirende forfatter, ved jeg, at det er dybt sårbart), men den har uanfægtet givet hende stor succes. Så jeg vil lige give hende props for sexscenerne. De er intense og aktive, og de er knap så umodne som meget af det andet.

526
Grey har smækket Ana med et bælte, og hun er så gal. At han gerne vil have, at hun skal have ondt, det er fucked. Og jeg kan godt lide hende lige nu. En reel reaktion, endelig!

534
Okay, jeg anede faktisk ikke, hvordan den ville slutte – at Ana forlader Grey. På trods af de evindelige orgasmer i bogen, så mangler jeg på alle måder forløsning.


Opsummerende, så er alt ambivalent ved denne her bog. Den er ikke godt skrevet – det havde jeg selvfølgelig hørt, men kan nu kun bekræfte det. Skrivestilen føles umoden, og det er som om, den derfor skal vejes op af mere storslåede begreber og viden om klassisk musik, vin og litteratur. Det virker bare ikke efter hensigten. Karaktererne er som sådan tydelige, men de følger ikke deres egne karaktertræk halvdelen af tiden. Sammensætningen af karaktertræk ved en given person er også så modsatrettet, at de ikke bliver dybe, men meget usammenhængende. Kunne nok godt finde på at se en af filmene, fordi det er en hurtigere måde at få afklaring på, men jeg kan med sikkerhed kan sige, at jeg ikke får læst de to andre bind – det er der for mange andre gode bøger i verden til at kunne retfærdiggøre.


Jeg forstår til dels hypen – utroligt meget sex, og formentlig en del mere spicy end de fleste af os kender til det. På den anden side har jeg læst nogle af Kristina Stoltz’ noveller i samlingen Et kød, som jeg fandt langt mere erotiske, på trods af, hvor lidt de stemmer overens med almene seksuelle fantasier. På den anden side finder jeg romanen dybt problematisk i mange af dens udtalelser, og i det, at den romantiserer det ulige magtforhold der opstår mellem Grey og Ana (som også eksisterer i alle andre situationer end i sengen). Alt i alt utroligt undervældende læsning, på trods af, hvor stor succes den har haft.

// Caroline

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s