Litterære podcasts

Bøgerne indeholder så mange ord, at deres stilhed larmer. Selvom det er vidunderligt, når de hårde bøger bliver til omfavnende, bløde dyner, der overdøver alt omkring os, så er det somme tider rart med faktisk larm i form af lyd.

Jeg har opdaget, at jeg lytter til utroligt mange podcasts om bøger og skrivning, og jeg vil derfor dele min lytteglæde med jer. Begge dele – at læse og at skrive – kan være ensomme fornøjelser, men det betyder ikke, at vi er alene om dem. Tænk på glæden ved at diskutere en god bog med en ven. At få anbefalet en overset historie. At genkalde sig læseoplevelser og udveksle erfaringer. Alt det og meget mere kan du putte direkte i ørene. Nyd den litterære larm, der varmer skønt i en stille tid.

Tid til bøger:
Politikens Forlag har produceret dette podcast, hvor Janus Camara hver uge bruger mellem 15 og 45 minutter på at tale om tidens populære bøger. Vi ser alle sammen forsiderne og kender titlerne, men hvad indeholder de nye bøger rent faktisk? Det er en udforskende tilgang til nye udgivelser, og det er en god måde at blive introduceret til populær litteratur på, både i samtale, fortælling, interviews og oplæsning.

Kolibri:
Kolibri er et podcast, skabt på baggrund af bogserien Kolibri, som Gyldendal netop har udgivet. Hver bog handler om et specifikt emne, som bliver behandlet af en specifik forfatter – eksempelvis Karen Blixen om ‘ægteskab’ eller Halfdan Rasmussen om ‘natten’. Hvert podcastafsnit tager udgangspunkt i en af disse bøger, hvor kulturjournalist Ida Herskind taler med forskellige forfattere og kulturpersonligheder om det skrevne. Man behøver ikke at have læst bøgerne, inden man lytter til podcastet; faktisk giver afsnittene blot større lyst til at få fat i bøgerne efterfølgende.

Klassikere genfortalt:
Det bliver ikke mere klart end titlen; i dette DR-podcast genfortæller danske forfattere deres yndlingsklassikere. Hvor mange af os har ikke hørt om Lev Tolstojs Krig og Fred (1869) eller Herbert Melvilles Moby Dick (1851), og besluttet os for, at dem vil vi læse en dag. En dag. Her kan du få klassikerne fortalt meget fint, og nu ved du, hvad de faktisk handler om. Måske får du mere lyst til at læse dem herefter – måske har du allerede fået tilfredsstillelse i dette lidt mere intime møde med dem.

Indhentede klassikere:
Weekendavisens take på ovenstående. Her taler litteraturredaktør Johannes Baun med avisens egne skribenter om forskellige klassikere – blandt andet Lolita (1955) af Vladimir Nabokov, et afsnit jeg netop har lyttet til. Har samme effekt som ovenstående, frem for blot at fortælle om oplevelsen, sker dette i en samtale, og det fungerer rigtig, rigtig fint.

Skønlitteratur på P1
Et fagligt kompetent podcast, som både bringer nyheder, interviews og reportager fra den skønlitterære verden. Med nye gæster i studiet bliver der zoomet ind på aktuelle litterære temaer og udgivelser, og det har mere end én gang udfordret min forståelse af forskellige bøger – senest i afsnittet Litteraturens træmennesker, hvor de blandt andet kigger på Shahrnush Parsipurs Kvinder uden mænd (1989).

Den rette hylde:
Et uformelt samtalepodcast mellem de to veninder Rebekka Væver og Sissel Ringvad, som handler om at læse. Ønsket er at skabe motivation til at læse mere, og indholdet er alt fra anbefalinger, genre, ‘tags’ og tematiske afsnit med mere. De to piger er ærlige og realistiske omkring deres læsevaner, og frem for at sidde og lytte med dårlig samvittighed, er det let at føle sig inkluderet i de hyggelige snakke.

Ida og Rasmus elsker bøger:
Ak og ve – jeg troede, at det var en corona-ting, at der ikke var kommet nye afsnit op i et stykke tid, men det skønne podcast er flyttet til Podimo. Hvis I har en bruger derinde, så vil jeg nu alligevel anbefale dette podcast med søde, passionerede læsere Ida Rud og Rasmus Meldgaard Harboe. De har en online læseklub, taler med forfattere og andre bogelskere, og så giver de altid god inspiration til læsning af både nye og gamle bøger.

Plotcast:
Palle Schmidt inviterer alverdens (al-Danmarks?) forfattere ind i studiet, hvor de både snakker om deres værker og skrivearbejdet. Det er en unik mulighed for få et indblik i livet som forfatter, både i teori og praksis; hvordan bliver idéerne til, hvad er formålet med bøgerne, og hvordan er det at skrive dem? Der er rum til alle genre, og derfor møder vi både skønlitteratur og faglitteratur, prosa og lyrik, krimi og romantik, ungdoms og børnebøger, graphic novels og spillefilm – og alt muligt andet. Jeg har lyttet til det i flere år, og vil klart anbefale dette podcast!

Mellem ørene:
Tidligere Frøkjær og forfatterne. Cecilie Frøkjær inviterer forskellige forfattere ind til samtale, men modsat Plotcast handler det ikke så meget om skriveprocessen, men mere om forfatterne selv. Deres liv, deres tanker, deres oplevelser og ligheden mellem dem og deres karakterer. Hvis man interesserer sig for mennesket bag bogen, så er det her podcast et rigtig godt udgangspunkt for at lære mere om dem – og så er det med Cecilie Frøkjær. Det er altså ret skønt i sig selv.

Forfatterhjørnet:
Charlotte Heje Haase er forfatter og skrivementor, og har skabt dette podcast som en motivation til andre skrivende. Frem for blot at lære noget om skrivende, bliver man som lytter inddraget mere, hvor enkelte afsnit fokuserer på at bevare motivation, at udvikle gunstige arbejdsprocesser, at give og modtage kritik og lignende. Som skrivende er jeg personligt meget glad for dette podcast, som igen fokuserer på arbejdsprocessen bag bøgerne.

Bogskaberiet:
Forfatterne Anne Cathrine Bomann og Lise Villadsen åbner op for deres egne oplevelser med at skrive bøger i dette podcast. Fordi det hver gang er de samme to kvinder og deres egne oplevelser, kommer vi altså helt tæt på processen, fra plotudvikling til redaktørsamarbejde, og det er det første podcast, jeg er stødt på, der tager form som denne. Henvender sig særligt til andre skrivende og folk, der bare er nysgerrige på processen.

// Caroline

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s